OHJEITA SUPPAILUUN

MITÄ ON SUP-LAUTAILU?

SUP -lauta tulee sanoista "Stand Up Paddle" eli nimikin viittaa siihen että lauta alun perin muotoutui käyttöön siten että siinä seisottiin ja melottiin. Lautaa voi silti yhtä hyvin meloa myös puoliseisovasta asennosta tai istualtaan. SUP-lautailu on siitä kiva laji, että intensiteetin voi valita itse. Sillä voi edetä rauhallisesti fiilistellen ja maisemia ihaillen, tai halutessaan vetää kunnon sykkeiden kohotus lenkin. Ja kaikkea siltä väliltä! Kaupanpäälle lautailu vahvistaa keskivartalolihaksia sekä tasapainoa. 

SUP-LAUDAN TÄYTTÖOHJEET

1. Ota kaikki tavarat kantokassista esille.

2. Kiinnitä pumpun letku kiinni pumppausvarteen.

3. Levitä sup -lauta kokonaan auki, seisomapuoli ylöspäin ja avaa venttiilihattu.

4. Työnnä pumpun letku venttiiliin ja käännä, jolloin letkun pää avaa venttiilin pumppauksen ajaksi ja kääntäminen lukitsee letkun paikoilleen.

5. Aloita pumppaus. Lauta on riittävän täysin, kun pumpun mittari on punaisen asteikon 1:n kohdalla (1 Bar). (Huomaa, että pumpun mittari alkaa nousemaan vasta kun lauta on jo kova ja painetta riittävästi.)

6. Irrota pumppu ja kiinnitä venttiilihattu. Pumppua irrottaessa voi kuulua suhahdus, kun venttiili on hetken ala-asennossa, jolloin ilma pääsee poistumaan.

7. Laita evä kiinni laudan "alapuolelle".

8. Kiinnitä karkuremmi pumppausventtiilin takana olevaan kiinnityskohtaan.

9. Kasaa mela ja säädä se sopivan mittaiseksi. Melan pituus on sopiva silloin, kun seisot melan kanssa vierekkäin, laitat toisen kätesi ylös ja melan t-kahva on ranteesi kohdalla.

10. Lauta on nyt valmis vesille!

KUINKA ALOITTAA?

Laudassa on kantokahva keskellä lautaa, se on myös laudan keskipiste. Lautaa on helpoin kantaa siten, että otat kiinni kantokahvasta, lauta jää kätesi ja vartalosi väliin siten että lauta on kainalossa. Siirrä lauta sopivaan kohtaan rantaan, mistä on hyvä lähteä liikkeelle. Pue kellunta- tai pelastusliivit päälle. Huomioi, että ranta ei ole liian kivikkoinen siten, että voit satuttaa itseäsi tai vaurioittaa lautaa. Kiinnitä karkuremmi ennen kuin lähdet liikkeelle. Nouse laudalle keskipisteen kohdalta ensi polviltaan tai istualtaan ja melo syvempään veteen. Nouse sitten nelinkonttauksen kautta seisomaan ja asettele jalat noin lantion levyiseen asentoon ja hae tuntumaa tasapainolle. Pidä mela koko ajan toisessa kädessä ettei se pääse putoamaan veteen. Melomaan lähtiessä tasapainoon auttaa katseen pitäminen horisontissa, ei jaloissa tai laudassa. Sitten eikun vaan melomaan ja nauttimaan vesillä oleilusta!

SUP-LAUDAN TYHHENNYS

1. Kuivaa ja puhdista lauta (kantokassissa on pyyhe sitä varten). Laudan voi jättää kuivahtamaan kuivalle maalle, mikäli et ole laittamassa sitä suoraan kantokassiin. Kun laitat laudan takaisin kantokassiin, tulee sen olla kuiva ja puhdistettu hiekasta ja muusta pyyhkeellä irtoavasta liasta.

2. Irrota evä, karkuremmi ja pumpun letkuosa pumppausvarresta.

3. Tyhjennä lauta ilmasta. Avaa venttiilihattu ja paina venttiiliä alas, jolloin ilma pääsee pihalle. Alussa ilma tulee kovalla paineella, älä säikähdä äkkinäistä ja voimakasta suhinaa.

4. Tyhjennä lauta mahdollisimman tyhjäksi. Voit taittaa lautaa kerroksiin, jotta saat ilmat helpommin pihalle.

5. Taittele lauta lopulta kasaan ja pakkaa kaikki tavarat kantokassiin. Kassista tulee löytyä: SUP-lauta, mela, pumppu, evä, karkuremmi ja pyyhe.

6. Palauta setti sovittuun aikaan mennessä samaan paikkaan kuin mistä sen hait.